415 00 900  |    post@fje.no

Tips og råd til oppussingen 

Vi gir deg tipsene til hva du bør tenke på når du skal bygge eller rehabilitere din bolig eller ditt bygg!

Generelle tips

Skal du skal bygge bolig eller rehabilitere eksisterende bolig er det flere ting du bør ha vurdert på forhånd. Still gjerne deg selv følgende spørsmål: 

01

Hva slags oppvarming og styring skal boligen ha? Varmekabler, panelovner, vedovn, vannbåren varme? 

02

Hvordan ønsker du å belyse og styre de forskjellige rommene? Innfelte spotter, vegglamper, opplys, stålamper, strømskinner? 

03

Hvor vil du plassere den utvendige belysningen og hvordan skal den styres?Innebygde spotter, vegglamper, stolper, nedgravde lamper? 

04

Hvor skal TV og PC plasseres og hvor kommer signalene fra? Egen antenne, kabel-TV,parabol, ADSL, fiber, høyttaler? 

05

Hvilke farger og hvilken stil skal duppedingser som brytere og stikkontakter ha?

Bad

Det er like viktig at badet er behagelig som at det er funksjonelt. Det er derfor viktig å velge smarte løsninger når det gjelder varme og belysning.

Varme

Varmekabler gir en hverdagsluksus som ikke bare begrenser seg til varme føtter. Med varmekabler i kombinasjon med en smart termostat oppnår man komfortabel romtemperatur med lavest mulig energiforbruk. 

Belysning

Riktig belysning er viktig for at badet skal være praktisk, men også for at du skal kunne slappe av i badekaret. 
 
Takbelysning med dimmer anbefales som grunnbelysning. LED-downlights med 2700K (varmhvitt lys) gir den beste opplevelsen. 1 stk. LED-downlight gir nok lys til ca. 1kvadratmeter. For å få best mulig sminkelys / stellelys bør det være lys på begge sider av speilet. 

Kurser og jordfeilbryter

Om du ønsker både varmekabler og vaskemaskin på badet anbefales det to 16A-kurser. Hvisdu utfører elektrisk arbeid på et eksisterende bad, er det påbudt å installere jordfeilbryter. Dette gjelder selv om du for eksempel utvider kun med ny stikkontakt eller lignende.

Stikkontakter

På badet er det vanlig å ha en stikkontakt til hårføner eller barbermaskin i nærheten av servant. Det kan også være lurt å plassere en stikkontakt i et skap eller en skuff. Denne kan være nyttig til for eksempel å lade en elektrisk tannbørste. 

Kjøkken

Kjøkkenet har i de senere årene gjennomgått en stor utvikling. Ved fornying av kjøkken har det blitt vanlig å installere strømkrevende kjøkkenutstyr som mikro, dampovner og induksjonsplatetopp.

Har du nok kurser?

Sjekk i bruksanvisningen til platetoppen hvor stor kurs den trenger. De fleste eldre kjøkken har kun en 20A som deles av både platetopp og stekeovn, mens nye induksjonstopper ofte krever en 25A kurs-alene. Komfyrvakt ble påbudt i 2010 på nye kurser til platetopp.

Det bør i tillegg være en egen kurs til:

  • Oppvaskmaskin
  • Stekeovn
  • Dampovn.
  • Innebygd kaffemaskin / ekspressmaskin
  • En felles kurs til strømkrevende apparater, men som man ikke bruker ofte, som vannkoker, mikrobølgeovn, vannkoker etc. 

Plassering av stikkontakter

Det første du bør gjøre er å lage en målsatt kjøkkentegning slik at du vet nøyaktig plassering på alle skap og elektriske enheter. 
 
Det er viktig å sørge for at det er nok stikkontakter ved arbeidsområdene på kjøkkenbenken. Det kan også være praktisk med noen ekstra stikkontakter ved spisebordet for å gi strøm til bærbare PCer, en symaskin eller en radio. 
 
Flere av kontaktene til apparatene som brukes på kjøkkenet, som kaffetrakter og komfyr, kan utstyres med tidsur for å redusere faren for brann. 
 
Popup-stikkontakter som man trekker opp av benkeplaten er en fin måte å skjule strømuttakpå.

Arbeidslys

Kjøkkenet er å betrakte som et allrom – husets mest allsidige rom. Godt arbeidslys over/ved arbeidsområdene er viktig, mens det kan være greit å ha en lunere belysning til måltider og kos. 
 
Lysskinner under overskap og downlights i taket sørger for en god grunnbelysning. 1 stk. LED-downlight gir nok lys til ca. 1-1,5 m2. 
 
Lys over kjøkkenbordet er viktig når barna gjør lekser eller du for eksempel benytter bordet som hjemmekontor. 
 
Har kjøkkeninnredningen skapdører av glass kan belysning inne i skapene gi ekstra effekt og god stemning på kjøkkenet. 

Stue

Stuen er et av de rommene i huset hvor man er mest. Her samles familien når vi skal kose oss og være sammen.

Stikkontakter

Stuens møblering er viktig for hvordan det elektriske opplegget i stuen blir. Både tv og stereoanlegg skal ha strøm, men også belysning og andre apparater. Det er derfor viktig åplanlegge godt og heller legge opp noen punkter for mange enn for få. Flere kontakter gir også fleksibilitet ved ommøblering.

Varme

Varmefolie er ofte den beste løsningen for gulvvarme i en stue. Den gir behagelig varme, bruker lite strøm og ingen vedlikehold er nødvendig. Varmefolien kan monteres under parkett og laminat. Den er usynlig og du slipper å ha panelovner på veggene eller en oljeovn stående på gulvet. 
 
Under varmefolien er det en fordel å legge Depron isolasjonsplater. Disse er kun 6 mm tykk og reflekterer varmen oppover, slik at varmetapet blir minimalt.

Belysning

Både spotskinner og downlights bør plasseres langs vegger, da effekten av lyset blir bedre mot en flate. Vi anbefaler at spotskinner og downlights festes ca. 30-60cm fra veggen. Downlights med dimmer gir en fin grunnbelysning i rommet. Ønskes en litt mer spesiell effekt kan det monteres fiberoptiske lys. 
 
Det kan være lurt med en bryter som styrer noen av stikkontaktene som går til øvrig belysning som stålamper.

Garasje

Belysning utendørs

Mange garasjer har en dør i tillegg til port, og det er da fornuftig å plassere en lampe i nærheten av denne. Vi anbefaler å montere en fotocelle slik at lyset slår seg på automatisk når det blir mørkt. 
 
LED-downlights over garasjeporten er en fin måte å lyse opp garasjen på. Et alternativ er utelamper plassert på hver side av porten, men du vil da få et område i midten med dårlig lys.

Kurser og jordfeilbryter

Hvis man en gang i fremtiden tenker på å skaffe seg en elbil, så er det viktig at kursen ut til garasjen er dimensjonert for det. Mange elbiler i dag krever 32A-kurs for hurtiglading. Det er også viktig å passe på at det brukes jordfeilbryter klasse B på stikkontakter til lading av biler.

Belysning inne i garasjen

Vi anbefaler en eller to tette lysrørarmaturer 2x58W IP56 for innendørs belysning i garasjen. Det gir godt arbeidslys samtidig som armaturene er beskyttet mot støv og vann. 

Stikkontakter

Det er lurt å ha stikkontakter til motorvarmer, over arbeidsbenk og elektrisk portåpner. En utestikkontakt på garasjen kan i mange tilfeller også være fornuftig.

Varme

Er garasjen isolert er det gunstig å sette opp en panelovn med frostvakt slik at temperaturen alltid holder seg over null grader. 

Soverom

Soverommet skal gi deg en god natts søvn og en god start på dagen, samtidig som du skal finne frem i skuffer og skap. Det er derfor viktig at man lyssetter slik at man oppnår de ønskede funksjonene.

Belysning

Downlights som lyser opp hjørnene av soverommet får det til å virke større. Foran garderobeskap, hvor det er viktig med mye lys, anbefales downlights som kan tiltes. De gjør at man lett kan skille farger på klærne. På nattbordet er det lurt å ha en leselampe med godt lys og dimmefunksjon.

Stikkontakter

Det er viktig å ha minst én dobbel stikkontakt på hver side av sengen til bordlampe og lading av mobiler etc. En stikkontakt under vindu til panelovn og en stikkontakt ved dør til støvsuging anbefales. 

Varme

En enkel panelovn som kan benyttes på de kaldeste vinternettene dekker varmebehovet på et soverom.

Gang

Belysning

Det er ofte lite vinduer i en gang. Derfor anbefaler vi downlights fordi de gir mye lys. Mye lys gjør ikke bare at gangen virker mer innbydende, men også større. LED-downlights med 2700K (varmhvitt lys) gir den beste opplevelsen. 1 stk. LED downlight gir nok lys til ca. 1m2.  

Varme

I gang er det lurt å legge varme i gulvet. Dette gir en behagelig følelse når man går uten sko, og er praktisk til opptørking av vann.

Vaskerom

Belysning

Riktig belysning er viktig for at vaskerommet skal være praktisk. Takbelysning som gir mye lys er viktig når man skal skille sorte og blå sokker fra hverandre. Et rimelig og bra alternativ er å bruke lysstoffarmatur på vaskerommet. Et annet alternativ er å bruke LED-downlights som gir mye lys. LED downlights med 2700K (varmhvitt lys) gir den beste opplevelsen. 1 stk. LED-downlight gir nok lys til ca. 1m2. 

Varme

Varmekabler på vaskerommet gir en behagelig oppvarming i tillegg til at det er praktisk med tanke på opptørking av fukt fra for eksempel et tørkestativ.

Vifte

Om du ikke har ventilasjonssystem i huset er det lurt med en vifte som kan trekke ut fuktig luft fra vaskerommet.

Kurser og jordfeilbryter

Om du skal ha både varmekabler, vaskemaskin og tørketrommel på vaskerommet anbefaler vi at du har tre stk. 16A-kurser.

Stikkontakter

På vaskerommet anbefaler vi å ha en stikkontakt ved/over arbeidsbenk.

Ønsker du veiledning fra erfarne fagfolk

Ta kontakt, slik at vi kan hjelpe deg med å ta de rette viktige valgene for dittbehov – i dag og i fremtiden. 

Kontakt oss